torstai 20. marraskuuta 2014

Neuvola avautuminen

Puhisin raivosta, kun lähdin neuvolasta. Soitin samantien Essille, että pääsin purkautumaan. Meijän oma terkka on aivan ihana ja monissa asioissa samoilla linjoilla. Niistä mistä ei, niin osaa lukia mua todella hyvin. Nyt oliki viimeistä vuotta terveydenhoitajaksi opiskeleva harjottelija tekemässä yksinään käynnin. Olin tavannu aikasemminki tämän nuoren naisen.

Mukavasti siinä juteltiin ja kerroin kaikenlaista, kunnes! "Miten teillä tuo nukutus menee?" Kerroin, että Peetu nukahtaa useimmiten rinnalle tai syliin. Ja nukutaan yhdessä. "Nyt pitäs alkaa nukuttaan omaan sänkyyn. Laitat sinne ja silittelet uneen. Semmosta unikoulua niinku.. Ettei totu syliin ja rinnalle nukkumiseen." Mun ilme oli varmaan näkemisen arvonen, koska lause vähän hiipu lopua kohden. Sannoin ettei Peetua silitellä uneen, ei tykkää. "Niin se on tottunu nukahtamaan syliin ja rinnalle, kun siinä on turvallinen olla." Aivan! Eli miksi ei saa siihen nukuttaa, kun lapsella on siinä hyvä olla. Siis vauvalla 6kk!

"Joo ja yöimetyksistä pitäs pikkuhiljaa alkaa luopumaan. Yöt on nukkumista varten." Vastasin tylysti, että en muuten ala säännösteleen. Selitin, että Peetu käy rinnalla huomaamatta yöllä ja meijän nukkumis järjestelyistä. "Niin teillä on semmonen perhepeti.. Nii jos nuo ei perhettä haittaa, nii eihän niitä sitte tarvii...". Ai nytkö se vauva ei totukkaan vai eikö se tottuminen ollukkaa huono vai mitä ihmettä?


Harmittaa, että olin tosi väsyny eikä pää raksuttanu. Ois pitäny sanoa, että "Joo annetaan myös tänään haarukka ja veitsi heti, ettei totu syömään käsin. Raukkoja ne syötetyt lapset, kun ne tottuu siihen eikä sitte osaa/halua enää syyä ite!" Voi LUOJA sanon minä!

Miksi pieni vauva ei saa nukahtaa syliin/rinnalle, kun se on luonnollisinta ja vauva nauttii siitä? Jos yöimetys ois huono, niin eiköhän luonto hoitais siitä vieroittumisen. Musta olis ihanaa, jos Lilia nukahtas edelleen syliin. Saisin olla aivan lähellä illalla ja nauttia lapsesta. Ois se niin kamalaa, jos vauva TOTTUS nukahtaan syliin.


Vaikuttaa, että tärkeintä mitä terkkakoulussa opetetaan on unikoulu ja imetyksen lopetus. Mahdolllisimman kauas luonnosta. Surullista.

Neuvola on neuvola, ei käskylä. Ite tiiän sen, mutta tietääkö kaikki? Epävarma äiti menee neuvolaan ja saa samat kommentit kuin minä. Pyörällä päästään menee kotiin ja alkaa unikouluttaa vauvaa, koska neuvolassa sanottiin ettei saa tottua syliin/rinnalle nukahtamiseen ja yöllä ei syyä. Vaikka vauva olis nukahtanu illalla hyvin ja nukkunu yöt hyvin välillä syöden, niin pitää muuttaa asiaa koska neuvolasta sanottiin niin. Kuinka moni vauva siis 6kk jälkeen huutaa kotona sängyssä äitin silitellessä ja öisin ilman maitoa? Toivon, ettei yksikään ja kaikki äidit hoksaa, ettei neuvolan neuvoja tarvi toteuttaa ja asioita voi kyseenalaista.

Kerroin myös heti, että tänään vasta loppuu täysimetys eli kiinteitä ei oo maisteltu vielä. Kerroin mitä kaikkea tänään annan. "Hitaasti sitten uusia makuja vaan totutteleen...". Mittauksen jälkeen, kun oli notkahdus kasvussa, kommentti oli "Nyt sitten vaan reippaasti kiinteitä, että saa proteiiniä ja rautaa, että jaksaa kasvaa..". Niii miten se meni? Kerroin kyllä, että pariin ekaan kuukauteen ei varmaan kauheesti mahaan sitä ruokaa mee. Tähän en saanu mitään vastausta.

Oli varmaan se opiskelija yhtä hermona kuin minä. Ajatteli, että "Miks tuo ees täällä käy, ko ihan sama mitä sanoo, nii tekee toisin..." Jos oon rohkee ja muistan ja jaksan, otan ens kerralla tämän kyllä puheeksi. Kysyn, että onko oikeesti 6kk joku ikä, että sitten vauvan pitää olla aikunen eikä saa totuttaa mihinkään. 

Ja siis mitä tarkottaa TOTTUA? 

Kiitos!

Postaus on kirjotettu tunteiden vallassa.

1 kommentti:

  1. Miksi syötetyt vauvat ovat mielestäsi raukkoja? :o

    VastaaPoista