maanantai 25. huhtikuuta 2016

Maidoton Mansikka-mangokakku (ja gluteeniton)

Maidottomat leivonnaiset ovat kiehtovia. Ja tuovat vaihtelua sekä raikkautta. Haastetta lisää oma gluteenittomuus. Keksipohjalla tähän kakkuun olisi tullut vähän enemmän särmää ja suosittelen sitä. Meillä kun maissiton ruokavalio meneillään, niin se oli mahdoton toteuttaa valmis kekseillä. En ole löytänyt vielä maissitomia gluteenittomia keksejä kaupasta ja ite en nyt jaksanut alkaa tekemään. Joten toteutin kakun perus kakkupohjalla.

Ajatus oli ensin tehdä Buffet -jäätelön tyylinen kakku. Mutta kakkuvuuasta loppu tila kesken ja mietin, että koristelun kannalta on nätimpi jättää se kansi poissa. Mansikka täytettä tuli myös tuplasti verrattuna mangotäytteeseen, joten meillä on nyt kakkupohja mansikkamoussella pakasessa odottamassa loppuun viemistä ja tarjolle panoa.

Maidoton tuntuu terveellisemmältä valinnalta vaikkei ole maitoproteiini allergiaa. Mutta nuita maidottomien valmisteiden ainesosaluetteloita lukiessa järkytyin. Maitotuotteissa on pari ainesosaa, mutta soija- ja kaura-valmisteissa lähemmäs kymmenen. Osa on ihan vitamiinejäkin, mutta osa oli todella outoja. Jäin siis miettimään terveellisyyttä ja tulin siihen tulokseen, että maidoton ruokavalio on terveellisempi silloin kuin ei käytetä nuita korvaavia tuotteita. Samoin kuin gluteenittomassa ruokavaliosa. Vältetään gluteenia sisältäviä ei korvata niitä.

Mutta se resepti! Tämä on mun sovellus, mutta kun tätä kosvasti pyydeltiin niin tässä tämä. Pohjan ohje on pellilliselle. Voi tehdä myös irtopohjavuokaan suoraa. Ite oikaisin, kun en handlaa sitä pohjan halkaisua.




Pohja 
(meillä on iso uuni, joten tämä pohja on todella iso. Normi uuniin mitat suluissa.)

6 (4) munaa
3dl (1,5) sokeria
2 dl (1) gluteenitonta jauhoeseosta/vehnäjauhoa
2dl (1) perunajauhoa
3tl (1.5) leivinjauhetta

200 astetta ja 6-8minuuttia keskitasolla

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot keskenään ja lisää vaahtoon mieluiten siivilän läpi. Vatkaa sekaisin ja kaada pellille. Paista. Kumoa pohja ja poista leivinpaperi. Anna jäähtyä. Leikkaa kakkuvuuan kokoinen palanen vuuan pohjalle.


Täyte

2dl vaahtoutuvaa soijakermaa
2dl vaniljakiisseliä (maidoton)

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaniljakiisseli, sekoita. Jaa täyte puoliksi.


Mansikkatäyte

6dl jäisiä mansikoita (sulana noin 4dl)
puolet täyteseoksesta
Sokeria
3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Sulata jäiset marjat ja soseuta soseeksi sauvasekoittimella. Lisää soseutetut mansikat täyteseokseen. Maista ja mausta makusi mukaan sokerilla. Keitä vettä. Purista liivatelehdet ja sulata ne tilkkaan kuumaa vettä. Lisää liivate mansikkatäytteeseen ja sekoita hyvin. Kaada täyte vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään.


Mangotäyte

Purkki (425/250g) Mangoa
puolet täyteseoksesta
Sokeria
3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Valuta mangot siivilässä ja soseuta soseeksi sauvasekoittimella. Lisää soseutetut mangot täyteseokseen. Maista ja mausta makusi mukaan sokerilla. Keitä vettä. Purista liivatelehdet ja sulata ne tilkkaan kuumaa vettä. Lisää liivate mangotäytteeseen ja sekoita hyvin. Kaada täyte mansikkatäytteen päälle varovasti ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Anna kakun jähmettyä useampi tunti. Itse käytin pakkasessa, koska tykkään että maistuu paremmalta kylmänä ja kohmeisena, vähän jäätelömäiseltä.

Kakkupohja kostuu tässä paljon ja kakku on parasta syödä kerralla. Keksipohjan kanssa tätä ongelmaa ei ole.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti